Categorieën bekijken

Gescheiden

2 min leestijd

Op deze pagina lees je alle informatie over de documenten die je moet aanleveren wanneer je gaat scheiden of gescheiden bent. Ook geven we kort weer waarom deze gegevens aangeleverd moeten worden en de invloed ervan op het advies- en bemiddelingsproces. Wij verstaan het ontbinden van een geregistreerd partnerschap hier ook onder een scheiding.

Echtscheidingsconvenant

In dit document staan alle afspraken die er zijn gemaakt rondom het beëindigen van het huwelijk. Dit convenant moet zijn bekrachtigd door de rechtbank.

Vonnis

De rechtbank moet de scheiding uitspreken. De uitspraak wordt vastgelegd in een vonnis.

Bewijs van echtscheiding in de burgerlijke stand

Met het vonnis van de rechtbank kun je een echtscheiding inschrijven in de registers van de burgerlijke stand. Pas daarna is de echtscheiding een feit.

Bewijsstukken omtrent partneralimentatie

Partneralimentatie is een verplichting of (tijdelijk) inkomen, afhankelijk van het betalen of ontvangen ervan. In het echtscheidingsconvenant staan de afspraken hierover. Een geldverstrekker wil na een echtscheiding altijd vaststellen of er sprake is van alimentatie. Zowel de hoogte als de duur ervan moet worden vastgesteld. De actuele (geïndexeerde) alimentatie moet worden aangetoond. Dit kan door middel van een bevestigingsbrief en / of een bewijs van betaling / ontvangst van de alimentatie.

Ontruimingsverklaring

Een ontruimingsverklaring moet worden ondertekend door de vertrekkende partner, wanneer de achterblijvende partner een traject van ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid start en de vertrekkende partner heeft nog geen nieuwe woning.

Toestemmingformulier toewijzing rentecondities / verdeling bestaande hypotheek

De verdeling van de woning en de hypotheek staat vaak beschreven in het echtscheidingsconvenant. Geldverstrekkers willen weten wat de afspraken zijn als er sprake is van het meenemen van de hypotheek. Afhankelijk van de mogelijkheden bij de geldverstrekker kan er een verklaring worden gevraagd waarin beide akkoord gaan met de verdeling van de lopende hypotheek. Het betreft hier van vooral het bevestigen van het afstand doen / toedelen van gunstige rentecondities. De mogelijkheden op dit gebied lopen sterk uiteen per geldverstrekker.