Mogelijkheden bij scheiding / relatiebreuk |
Beiden gaan huren (nieuw) |
Beiden gaan kopen (nieuw) |
Een persoon gaat kopen (nieuw), de ander gaat huren (nieuw) |
Een persoon blijft in de woning (oud), de ander gaat huren (nieuw) |
Het is erg interessant als je een gezamenlijke hypotheek kunt overnemen wanneer deze gunstige hypotheekrentecondities heeft. Bijvoorbeeld een lage rente met een nog lange resterende rentevaste periode.
De persoon die deze condities mag behouden (en deels overnemen van de partner) heeft hierdoor een voordeel ten opzichte van de ander.
De mogelijkheden die geldverstrekkers bieden aan mensen die scheiden zijn helaas vaak erg beperkt. Het splitsen van de leningdelen is, wanneer beide een nieuwe koopwoning willen kopen, vaak het eerlijkste. Zeker als de afgesloten hypotheek door beiden was afgesloten. Dan heeft ieder eigenlijk evenveel “recht” op de helft van de hypotheekrentecondities.
Omdat veel geldverstrekkers dit niet toestaan kan slechts één partner de gunstige rente krijgen. Er zijn wel uitzonderingen hierop!
Het toekomstige nadeel van het niet kunnen voortzetten van je hypotheekdeel, respectievelijk het toekomstige voordeel van het kunnen voortzetten van de gehele hypotheek is onderdeel van de (financiële) afwikkeling bij een scheiding. De partner die de woning en de hypotheek behoudt is veelal een vergoeding verschuldigd aan de vertrekkende partner.
Geldverstrekkers vragen in situaties waarbij de hypotheek volledig wordt toebedeeld aan één van de (ex-) partners vrijwel altijd een afstandsverklaring van de partner die ontslagen wordt uit de hoofdelijke aansprakelijkheid.
Vraag ons bij een scheiding altijd tijdig advies! Wij kunnen uitzoeken wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot de lopende hypotheek en waar nodig ook overleggen met de mediator of advocaat als deze betrokken zijn bij de scheiding.