Hoe is de huidige hypotheekrente tot stand gekomen?
Om te bepalen wat de hypotheekrente wordt die je kunt meenemen moet er eerst worden vastgesteld hoe deze rente is opgebouwd.
De hypotheekrente die je hebt gekregen bij het afsluiten van je huidige hypotheek is bepaald op basis van een aantal omstandigheden. Deze zijn per geldverstrekker verschillend. Daarnaast kunnen geldverstrekkers ook de wijze waarop ze hun rentes vaststellen wijzen.
Er zijn veel mogelijke factoren die van invloed kunnen zijn geweest op je huidige rentepercentage. Hieronder staat er een aantal opgesomd. Er kunnen nog meer factoren van invloed zijn (geweest) bij het bepalen van je hypotheekrente. Het ontleden van de opbouw van je huidige rentepercentage is belangrijk, omdat hierna kan worden vastgesteld wat je nieuwe hypotheekrente wordt.
Iedere geldverstrekker heeft eigen regels hoe zij je meeneemrente vast stellen. Neem daarom altijd contact met ons op, zodat wij je nieuwe hypotheekrente kunnen berekenen.
- De rentevaste periode
- De aflosvorm
- Wel of geen NHG
- Wel of geen saldering met opgebouwde waarde in je aflossingsplan
- De hoogte van de lening ten opzichte van de waarde van de woning (tariefsklasseindeling)
- Renteverlagingen door stijging van de waarde van de woning
- Renteverlagingen door reguliere aflossingen
- Renteverlagingen door extra aflossingen
- Wel of geen rentebedenktijd
- Een dalrente – of passeerrenteclausule
- Rentemiddeling
- Het energielabel en het van toepassing zijn van een duurzaamheidskorting
- Soort onderpand (nieuwbouw of bestaande bouw)
- Eenmalige kortingen
- Het aanhouden van een betaalrekening bij een bank
- De Algemene Voorwaarden die van toepassing zijn
Om te bepalen welke rente je mee kunt nemen moet er worden vastgesteld hoe je rente precies tot stand is gekomen op het moment dat je je mee te nemen hypotheek afsloot. Dit is vaak een aantal jaren geleden gebeurd.
Er zal moeten worden gekeken naar de voorwaarden die er golden op het moment van aanvragen, het moment van akkoord bevinden of het moment van passeren van de hypotheek. Dit verschilt per geldverstrekker en soms ook nog per productvorm.
Door onderzoek naar de opbouw van de huidige hypotheekrente kunnen er conclusies worden getrokken over wat je precies kunt meenemen.
Het is nadrukkelijk niet zo dat je altijd precies hetzelfde rentepercentage behoudt. Je mag de “basisrente” meenemen, maar verder gelden er opslagen en kortingen, afhankelijk van de situatie ten tijde van het afsluiten van je hypotheek, maar ook de actuele voorwaarden.
Er zijn meerdere documenten nodig om vast te stellen hoe de huidige rente tot stand is gekomen. Je moet hierbij denken aan:
- De getekende hypotheekofferte, waaruit moet blijken wat voor soort rentecondities je hebt
- Het renteblad van het moment van aanvragen van je lopende hypotheek, inclusief rentestructuur
- Het renteblad van het moment van passeren van je lopende hypotheek, inclusief rentestructuur t.a.v. NHG / waarde van de woning
Het verschilt per geldverstrekker naar welke rentestructuur er wordt gekeken bij de meeneemhypotheek. De ene geldverstrekker kijkt naar de rentestructuur en opslagenstructuur zoals gold ten tijde van het aanvragen of passeren van de mee te nemen hypotheek en de andere geldverstrekker kijkt naar de huidige rentestructuur.
Het is alleen mogelijk het op het moment van verhuizen nog openstaande bedrag met de daaraan verboden rentecondities mee te nemen. De hoogte van de hypothecaire inschrijving of het oorspronkelijke bedrag zijn niet relevant.
Per leningdeel mag je kiezen of je van de meeneemregeling gebruik maakt.