Hieronder geven we uitleg over hoe het zit met de aftrek van rente en kosten bij de meeneemhypotheek. Dit betreft een voorbeeld. Het is belangrijk om altijd advies te vragen om je eigen situatie goed duidelijk te krijgen.
We gaan uit van de situatie dat iemand een eigenwoning en dat de huidige en nieuwe hypotheek volledig een eigenwoningschuld is. Ook gaan we er vanuit dat de eigenwoning zelfstandig wordt bewoond en dus niet bijvoorbeeld (tijdelijk) wordt verhuurd.
Onderwerpen
- Rente over de huidige hypotheek
- Aflossing van de huidige hypotheek
- Financieringskosten voor nieuwe hypotheek en overbruggingshypotheek
- Rente over overbruggingskrediet
- Rente over nieuwe hypotheek
- Aflossing van de nieuwe hypotheek
- Aftrekduur
- Bouwrente en grondrente
- Bouwdepot / rentedepot / verduurzamingsdepot
- Eigenwoningforfait
- Scheiden
- Belastingaangifte
Rente over de huidige hypotheek
De rente over de huidige hypotheek blijft aftrekbaar voor een periode van 3 jaar plus de resterende maanden in het jaar van aankoop.
Vaak wijzigt de rente op de huidige hypotheek wanneer je deze meeneemt naar je nieuwe woning. Momenteel leidt dit vrijwel altijd tot hogere rentelasten, omdat de rentes flink zijn gestegen ten opzichte van een aantal jaar geleden.
Aflossing van de huidige hypotheek
Hypotheken die zijn afgesloten vanaf 2013 hebben een aflossingseis om in aanmerking te komen voor renteaftrek. Bij de meeneemhypotheek wordt het aflossingsschema vrijwel altijd voortgezet in de hypotheek van de nieuwe woning.
Het is toegestaan om de aflossing op de oude hypotheek te stoppen. Echter, veel geldverstrekkers staan deze wijziging niet toe. Daarnaast mag dit niet bij hypotheken met NHG.
Bedragen die je betaalt voor het aflossen van je hypotheek zijn niet aftrekbaar.
Financieringskosten voor nieuwe hypotheek / overbruggingshypotheek
De kosten die je maakt voor het afsluiten van een hypotheek voor een eigenwoning zijn fiscaal aftrekbaar. Als je deze opgeeft bij je Belastingaangifte heb je hierover een fiscaal voordeel. Je kunt bij de downloads een compleet overzicht vinden van de mogelijke aftrekposten vanwege een eigenwoning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kosten voor een taxatierapport, de hypotheekakte, de bemiddelingskosten van je hypotheekadviseur en de NHG-borgtochtpremie.
Rente over overbruggingskrediet
De rente die je betaalt voor je overbruggingskrediet is fiscaal aftrekbaar.
Rente over nieuwe hypotheek
De rente over de nieuwe hypotheek is fiscaal aftrekbaar.
Aflossing van de nieuwe hypotheek
Bedragen die je betaalt voor het aflossen van je hypotheek zijn niet aftrekbaar.
Aftrekduur
De rente over een eigenwoningschuld is maximaal 30 jaar aftrekbaar. Hoe deze periode wordt vastgesteld is bepaald in de Wet. De regeling is zeer complex.
Bouwrente en grondrente
Er moet onderscheid worden gemaakt in de fase voor het tekenen van de koop-/aanneemovereenkomst de fase daarna.
Het bedrag voor het tekenen, zoals opgenomen in de koop-/aanneemovereenkomst is niet aftrekbaar. Het bedrag dat er wordt gerekend na het tekenen wel. Dit bedrag blijkt uit de nota van afrekening van de notaris.
Bouwdepot / rentedepot / verduurzamingsdepot
De rente die je vergoed krijgt over deze depot moet in mindering worden gebracht op de aftrekbare rente.
Wanneer je een eigenwoning hebt, moet je hierover belasting betalen. Je krijgt een bijtelling op je belastbare inkomen, afgeleid van de WOZ-waarde van je woning. De bijtelling wordt verrekend met de aftrekbare rente.
Wanneer je gaat scheiden (of wanneer je uit elkaar gaat), dan gelden er veel fiscale regels. Het is erg ingewikkeld. Of je de rente mag aftrekken hangt van veel zaken af. Wij adviseren altijd om deskundig advies in te winnen in scheidingssituaties om te bepalen hoe het precies zit met de aftrek.
Belastingaangifte
Wij bieden klanten voor wie wij een hypotheek bemiddelen aan om, tegen betaling, de aangifte Inkomstenbelasting te verzorgen. Ook kunnen wij een voorlopige aangifte doen, zodat er een voorlopige aanslag wordt opgelegd. Deze leidt tot een maandelijkse betaling van het fiscale voordeel.